Za sve prave zaljubljenike u ronjenje, ronjenje je više od sporta, a njegova najveće prednost otkrivanje jednog potpuno novog sveta, nama dalekog i neshvatljivog prepunog tajni i iznenađenja. Zato je svako ronjenje jedna posve drugačija i uzbudljiva avantura, koja sa sobom nosi neizbrisive i bajkovite prizore netaknute prirode i čistog itekako živog sveta morskih dubina i najređih životinjskih i biljnih vrsta. Zato je san svakog ronilaca da poseti ona mesta koja su prepuna ovih retkih prizora, a na listu najpoznatijih svetskih čuda podzemnog sveta za sada je uvršćeno sedam.

ronilacka oprema ronjenje

 1. Karibsko more i greben Belize
  Ova južno američka država je jedna od zemalja sa najvećim brojem retkih vrsta, koje čine samo 10% onih koje su otkrivene. Bele plaže i kristalno plavo more, najomiljenija je turistička destinacija u ovom delu sveta, a podzemni svet  aribskog mora godišnje privlači i više od 250 000 ronilaca.
   
 2. Ekvadorski termalni otvori na dnu mora
  Ovi bizarni ekosistemi su posebno zanimljivi, jer još uvek predstavljaju stanište za žive vrste koje opstaju i bez tračka sunčeve svetlosi. Oni kriju posebne vrste slepih rakova, morskih krastavaca, krtih zvezda i drugih mekušaca koje su specifične za slične šupljine nastale eruptivnim dejstvom vuklana. 
   
 3. Koralna dna Crvenog mora
  More sa najvećim salinitetom na svetu dom je najlepšim koralima na svetu. Poznatije i kao rajsko more dom je za više od 1000 vrsti ribe, više od 1000 beskičmenjaka i 400 različitih vrsta korala. Nalazi se između dva kontinenta, u specifičnim uslovima i dalje trpi svakodnevne promene koje naučnici zbog učestalosti ne stižu da istraže do kraja.
   
 4. Veliki koralni greben u Australiji
  Sastavljen od preko 2900 manjih grebena i oko 900 ostrva ovo prirodno čudo prdstavlja najveći koralni sistem na svetu, koji je jedina stvar, pored Kineskog zida, koja se na zemlji vidi iz svemira. Sastoji se od miliona živih organizama, malih sićušnih korala koji nisu veći od nokta na ruci. 
   
 5. Bajkalsko jezero, Rusija
  Bajkalsko jezero posebno je po mnogo čemu, a pored toga što predstavlja najdublje i najstarije jezero na na svetu ono sadrži i 20% od ukupne površine svetskih rezervi sveže nezamrzute vode. Kao takvo ono predstavlja najveće kopneno stanište za slatkovodnu floru i faunu. 
   
 6. Ostrva Galapagosa
  Još je Čarls Darvin pišući o svojoj teoriji Evolucije bio svestan i informisan o raznovrsnosti zemaljskih i morskih stvorenja koji ovde i nigde drugde u svetu žive već vekovima do sada. Zadivljuća lokacija i još više zadivljući podzemni ekosistem, koji postaje sve ugroženiji nelegalnim hvatanjem ribe, naterao je UNESCO da ovaj region svrstaju u regione od posebnog značaja za čovečanstvo i stave ga pod svoju zaštitu.
   
 7. Ostrvo Palau u Tihom okeanu
  Na oko 800 km od Filipina nalazi se još jedno ostrvo u Tihom okeanu koje se izdvaja najlepšim vrstama riba na celom svetu. Ostrvo je okruženo sa više od 340 grebena i takođe je uvršćeno u zaštićenu zonu nakon velikog izumiranja korala tokom 2001. godine, kada se broj korala spustio na manje od 5%.