Jedna od najneprijatnijih stvari koja vam se može dogoditi tokom ronjenja jeste da maska za ronjenje propusti vodu. Kada se ovo desi neophodno je pribrano pristupiti čiščenju maske koja uključuje nekoliko obaveznih koraka. Rutina u čišćenju maske od vode dolazi sa vremenom, a za sve početnike u ronjenju savetujemo da da ove korake dobro uvežbaju pre nego se upuste u ronilačku avanturu negde na moru.

Vežba se izvodi pod vodom i najpre je neohodno propustiti vodu u masku makar do nivoa ispod očiju, bar dok se ne naviknete na ovaj nimalo prijatan osećaj. Vodu možete propustiti na dva načina, ili podizanjem jednog dela maske kako bi se konrolisao mlaz i količina vode koja ulazi ili povlačenjem cele maske sa lica i budite spremni na veliku količinu vode.

Kada je voda već ušla unutra gornji deo okvira maske držite čvrsto prema čelu. To možete uraditi ili celom rukom na maske ili samo prstima na ivicama okvira maske. Kada ste spremni gledajte na dole kako biste vodu zadržali izvan nosa i udahnite duboko vazduh iz regulatora. Započnite sa izdisanjem kroz nos i nagnite glavu dok izdisaj još uvek traje, kako biste izbegli da vam voda uđe u nos.

Izdisaj bi trebalo da traje najmanje 5 sekundi. Vazduh iz nosa će potisnuti vodu na dno maske, ali je jako bitno da se pritisak zadrži u gornjem delu maske kako vazduh ne bi jednostavno pobegao. Nikako ne zaboravite da nagnete glavu i vratite je nazad pre nego završite sa izduvavanjem. Nakon izduvavanja trebalo bi da se vratite u početni položaj sa pogledom na dole.

Ukoliko baš niste vešti sa ovim, verovatno će vam ostati još vode u masci, pa treba postupak ponoviti još jednom. Gledajte na dole, koncentrišite se koliko god vam je neophodno pre nego ponovo uhvatite vazduh. Ponovite sve korake ponovo ali se ovoga puta potrudite da izdisaj pravite još sporije.