Iako se čini kao jako jednostavna stvar ronjenje zahteva ozbiljnu pripremu pre nego se upustite u prave ronilačke avanture na nekoj od najprivlačnijih ronilačkih destinacija širom sveta. Ukoliko vam je san bio da zagvirite u najskrivenije morske pećine, upoznate biljni i životinski svet na dnu okeana i otkrijete druge čari morskih dubina, onda ćete morati da prođete nekoliko obaveznih koraka.

PROVERITE DA LI ISPUNJAVATE SVE FIZIČKE PREDUSLOVE ZA BAVLJENJE RONJENJEM

Iako je ronjenje jedan od onih sportova kojima se mogu baviti svi bez obzira na godine i spremnost, postoje neki od minimalnih uslova koji se moraju zadovoljiti kada je reč o fizičkoj spremnosti i zdravstvenih preduslova kako treneri i stručna lica mogli da garanutuju bezbednost ronilacima. Ova ograničenja uglavnom se tiču ozbiljnih urođenih srčanih bolesti i bolesti disajnih puteva kakva je astma, zato predlažemo da pre nego upišete kurs ronjenja obavite opšti lekarski pregled koji ćete priložiti svojoj prijavi.

UPIŠITE KURS RONJENJA

Kao i svaki drugi sport i ronjenje nosi određene rizike koje ćete svakako umanjiti ukoliko dobro poznajtete tehniku ronjenja i teorijske osnove. U Srbiji postoji više ronilačkih škola u kojima se nude kursevi za razčite kategorije ronjenja i stepena težine (SSI, CMAS ili PADI) kurs. 

OBEZBEDITE RONILAČKU OPREMU

Ronilačka oprema se razlikuje u zavisnosti od vrste ronjenja, ali osnovna ronilačka oprema obuhvata ronilačko odelo, peraja i masku za ronjenje, a u slučaju ronjenja sa bocom i bocu sa vazduhom i gumenim cevima. Ronilačka oprema se može obezbediti u radnjama specijalizovanim za ronjenje, ali se može i iznajmiti. Oni koji tek savladavaju početne veštine ronjenja imaće ovu opremu obezbeđenu od strane svojih škola za ronjenje. Ipak ukoliko planirate da se ozbiljnije bavite ronjenjem onda savetujemo da ipak sebi kupite bar osnovnu ronilačku opremu.

UPOZNAJTE SE TEORIJOM RONJENJA

Morska dubina i voda kao sredina koja je drugačija od one na koju smo prirodno navikli, ima drugačiji uticaj na ljude, a da bi izbegli neželjene povrede nastale usled nepažnje ili neznanja, neophodno je poznavati bar osnove teorije ronjenja. Teorija ronjenja uključuje i posebne ronilačke signale i znake kojima se ronioci sporazumevaju ispod vode, ali i brojna druga znanja iz oblasti podvodnog sveta i podvodnih morskih vrsta.

VEŽBAJTE

Sve ono što ste čuli od u teoriji od instruktora ne vredi mnogo bez prakse. Veliki deo veština koje se uče u ronjenju jeste mehaničke prirode te zahteva veliki broj ponavljanja i rutinu u izvođenju. Zato ne gubite vremena, upišite se na ronilački kurs i počnite sa vežbanjem!